Hoe snel afvallen?

Hoe val ik snel af?

Deze vragen krijgen we altijd, elk jaar en met grote aantallen.

Een antwoord op hoe snel af te vallen is context gevoelig. Wat is snel? Weeg je nu 150kg en wil je over 2 maanden onder de 100kg wegen dan is dat snel.

“Een gezonde lijn van afvallen ligt tussen de 300 en de 500 gram per week gemiddeld.”

Als je het wel lukt dan krijg je er gratis een eetstoornis bij. Zeg maar gedag tegen je spiermassa en zag hallo JOJO effect.

Kort gezegd, snel afvallen is nooit aan te raden, want het schaadt meer dan het iets opbrengt. Een gezonde lijn van afvallen ligt tussen de 300 en de 500 gram per week gemiddeld. Hangt van de persoon, de omgeving, metabolisme, slaap, etc.

De persoon die de vraag stelt over snel afvallen…

De persoon die dezelfde vraag stelt over dat snel afvallen, vertelt ook vaak het volgende:

“2 jaar geleden ben ik bijna 15 kilo kwijt geraakt in 1 maand.”

Diezelfde persoon zit 2 jaar later met diezelfde 15 kilo er weer aan en nog een beetje extra. Dit noemen ze het Jojo effect. Heb je vast van gehoord.

Wat is nou dat jojo effect precies?

Het Jojo effect zie je vaak bij mensen die een TE streng dieet volgen. Ze zijn door extreem gewichtsverlies (>1kg per week) plotseling een stuk minder calorieën gaan verbranden, omdat ze minder zwaar wegen en dus het lichaam minder energie/calorieën nodig heeft.

Vervolgens, als ze op hun streefgewicht zijn, beginnen ze weer te eten zoals ze dat vroeger deden. Gevolg: teveel calorieën en het lichaam voorziet het lichaam van meer vet.

Tijdens je TE strenge dieet (crashdieet) heb je ook de lasten gehad van spierafname (atrofie). Spieren zorgen ook voor een betere stofwisseling (metabolisme). Die betere stofwisseling is nu minder. Gevolg: de volgende keer dat je weer wilt afvallen, wordt dat lastiger en lastiger.

Advies: doe dit niet. Het schaadt je lichaam en ook geest. De vraag ‘hoe snel afvallen’ buigen we graag om in hoe efficiënt mogelijk afvallen?

Belangrijke kanttekening: ook als je denkt, ik wil gewoon even snel die 10 kg kwijt en daarna pak ik het gezond op. In 95% van alle gevallen lukt dit niet. Vele commerciële diëten zijn hierop gebaseerd, zodat je weer terug pakt naar het geweldige dieet, zodat je weer snel kan afvallen. Grote marketing BS.

hoe snel afvallen

Een antwoord op de vraag: hoe kan je snel afvallen?

↓Je kan snel afvallen in gewicht door ineens veel te weinig te eten. Het verlies in gewicht komt door afname van (rangvolgorde):

 1. vocht in je lichaam
 2. spiermassa
 3. vet

Je weerstand zal afnemen, omdat je simpelweg niet genoeg voedingswaarde binnen krijgt. Denk aan vezels, vitamines, etc. Dus sneller ziek, weinig energie, uiteindelijk wat chagrijnig en in 96% van de gevallen word het afvaltraject volledig gestopt en trakteer je jezelf op een lekker weekend vol chips, wijn en pizza. Iets met jezelf helemaal gek maken en als hobby jojoën. 

Maar wat denk je van deze volgorde:

 1. vet
 2. vocht

De beste en de meest duurzame manier is de weg van de minste weerstand. Iets minder eten dan dat je nodig hebt. Daarvoor zal je eerst moeten weten met hoeveel calorie/energie inname je op hetzelfde gewicht blijft als nu.

Dat kan je re-de-lijk makkelijk achter komen. Lees snel verder ↓

Hoeveel calorieën heb ik nodig?

Met onze calorie calculator weet je het zo!

Hierbij ook de achtergrondinformatie.

1. Eerst met je jouw BMR moeten weten.

BMR = Basaal metabolic rate

ℹ️ Dit is de stofwisseling die nodig is om genoeg energie te leveren om jou in leven te houden. Kortom: om je vitale functies te laten werken, zoals ademhalen, hartslag, haargroei, botten, etc.

Die energie die je nodig hebt kan je uitrekenen met verschillende formules, maar de volgende is van Roza en Shizgal.

 Mannen: Basaal Metabolisme = 88.362 + (13.397 x massa in kg) + (4.799 x lichaamslengte in cm) – (5.677 x leeftijd in jaren)

Vrouwen: Basaal Metabolisme = 447.593 + (9.247 x massa in kg) + (3.098 x lichaamslengte in cm) – (4.330 x leeftijd in  jaren)

2. En nu kunnen we uitrekenen wat je echt nodig

Qua energie/calorieën per dag om op hetzelfde gewicht te blijven. Dit doen we door middel van het getal wat boven eruit kwam te vermenigvuldigen met de PAL-waarde.

De invloed van je leefstijl

De PAL waarde

Met dit getal kan je aan de slag. Ga gemiddeld per dag 100 tot 400 calorieën onder dit getal zitten met je eten. Voor een langere periode, in de richting van 3 tot 6 maanden. Monitor je lichaamsgewicht, maar nog belangrijker, je lichaamsmaten. Zoals taille, heup en borstmaat.

Afvallen moet je zien als een nieuwe aanpak van eten en drinken waar je mee kan spelen. Daarom zou ik aanraden om na maximaal 6 maanden even op onderhoud te eten en niet in gewicht te dalen. Vervolgens maak je weer een nieuwe berekening en ga je weer verder.

Krachttraining tijdens een afvaltraject en de voordelen

Dit is de reden waarom de Helden van 076 bestaansrecht heeft. Krachttraining is de meest effectieve & optimale manier om te werken aan je lichaam en zeker in combinatie met afvallen.

Krachttraining heeft vele voordelen:

 • Grotere botdichtheid (super voor ouderen dus)
 • Denk aan je kind met gemak de lucht in gooien
 • Beschermt spierafbraak tijdens het afvallen
 • Verlaagt vaak lage rugklachten (bij juiste uitvoering)
 • Betere coördinatie van je lichaam
 • Vergroot het zelfvertrouwen
 • Verbetert het cognitief functioneren
 • Verkleint de afname van of stopt afbraak van spiermassa bij ouderen
 • En ga zo maar door

Ook voor kinderen en ouderen boven de 70 jaar is krachttraining enorm goed voor het lichaam met als gezond gevolg ook voor de geest. Dit zal in een volgend artikel meer naar voren komen.

Snel afvallen is voor niemand aan te raden en biedt geen voordelen. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op.

Groeten,

Je coach Chris Teeken

× Hoe kan ik je helpen?